Vår historia

En liten del av Skövde-raggarnas historia och hur nuvarande ALL STAR CRUISERS bildades.

Skövde var bland de första i världen med raggare !  Göteborg och Stockholm var nog kanske lite före, men Skövde var bland de absolut första landsorterna. Sverige var ju faktiskt ensamt om att ha en ungdomskultur likt raggarlivet. Det som är mest likt i t.ex. USA är rednecks men raggare i den form vi i Sverige har har aldrig funnits där. Nu för tiden finns raggare i de flesta nordiska länderna.

D.U.G ( Den unga generationen) som var den första "klubben" i Skövde hade den nu framlidne Kenneth Uvegård i spetsen. De hade en del dispyter med stadens ordningsmakt och styre. Man fick med kommunens hjälp en motorgård så småningom som fick namnet Huven. Den låg i Horsås utanför Skövde. Samlingsplats inne i stan var runt ströget . Skövde hade mycket mer dubbelriktad trafik på den tiden och därmed ett naturligt strög till skillnad mot det bil-döda centrum vi har idag. Från stationen upp runt torget bort mot Löge och ner igen.

Lite senare och generationen efter, så startades Yankee Club Skövde. En tid som det finns hur mycket som helst om i media både på gott och ont! Sveriges värsta raggargäng hette det. Länk: Christers Raggarbilder . Samlingsplats var alltid Sandtorget när de stora raggarkaravanerna drog iväg mot någon festplats såsom Gröna Lund, Ekåsen, Olstorp, Halnafesten eller Valtorpafesten. Något av allt det goda man gjorde var att man hjälpte kommunen att skjutsa de gamla från alla äldreboenden till genrepen på stadsteatern i sina raggarbilar. Detta skrevs det mycket om i rikstidningarna det också. En av ledarna var "Sabb" (Pelle Broo). Man anordnade även luciatåg i bilarna genom centrum. Man hade motorgård i Horsås och senare vid Östra leden där Gustaf e bil idag ligger. Senare hade man ett gammalt f.d. militärhus vid Hene. Sista motorgården låg vid flygplatsen i närheten av Ulvängskorset.

Dagens klubb , ALL STAR CRUISERS SKÖVDE bildades ungefär runt 1998-99 såhär: Stefan Torstensson och Johan Persson satt lite lätt påstrukna i ett baksäte och tyckte att - Varför kan inte vi dra igång en klubb i Skövde igen? Det hade inte funnits nån väl fungerande klubb på ett tag då. Sagt och gjort. Man ordnade ett möte för de som var intresserade och det dök upp ca 20 personer. Man diskuterade mycket men en stor sak var just namnet. Eftersom det var en helt ny klubb och att det fanns en del motsättningar mot att ta namnet Yankee Club igen så  beslutades det om det nuvarande namnet, All Star Cruisers Skövde. En ordförande var länge Stefan "Torsten" Torstensson.

Vi letade ett tag efter motorgård tills vi köpte det renoveringsobjekt som låg i Häggum och som gjordes i ordning. Väldigt mycket arbete lades ner ! Senare fick vi nys om de lokaler och den folkpark vi hyr idag. Den ligger i Låstad mellan Skövde och Mariestad.

Vi har sen många år en årlig fordonsutställning. De första åren hade vi den på det mysiga Karstorps-området men i och med att den vuxit och att man måste ha inhägnat så har vi haft den på Skövde Flygplats i många år nu.

Vi har även infört Stödmedlemskap. Där man inte är aktiv medlem men ändå stöder oss och vår verksamhet. Där har vi väldigt många "gamla raggare" med. Några som varit med under hela Skövdes raggarhistoria stödjer oss.

Vi har som ni redan märkt en modern hemsida också. 

Vi är en raggarklubb. Idag ett 30-tal medlemmar som har intresse för bilarna, musiken och raggarkulturen. Vi har också en fin vagnspark i medlemskapet. Några av oss har även intresse för gamla mopeder så vi anordnar nuförtiden årligen även ett mopperally sista lördagen i september.

Vi har ofta, liknande som förr, alltid stora raggarkaravaner när det ordnas fest eller bilutställning i bôgda på sommarhalvåret. Samlingsplats nuförtiden är Motorgårn i Låstad eller badhusparkeringen i stan. Vi åker i regel på de flesta stora motorevenemangen i Sverige bl.a. Falkenberg, Rättvik, Nossebro, Ånnaboda, Elmia,Västerås m.fl.  Även Viking Run i Danmark åker vi till. I regel är vi representerade på de lokala crusingarna och festerna också som t.ex. i Tidaholm, Tibro, Mariestad, Lidköping och Falköping.

Öppet hus kvällar och fester har vi flera gånger/år, då ofta med uppträdande. Vi har haft en del stora artister t.ex  John Lindbergs Trio, Refreshments, Scotts, Sweet Mandy, The Fastback, Erika Jonsson, Rockin Boys, HitNotes m.fl.

ALL STAR CRUISERS SKÖVDE

Gamla motorgården

Våran gamla klubbkåk var belägen mellan Stenstorp & Skultorp.

Såhär såg det ut när vi precis hade köpt det gamla torpet och renoveringen var igång.